Steden

Hieronder enkel steden die zeker een bezoek waard zijn, elke zaterdagmorgen is er wel een markt.
 
Silves, vlakbij Villa Paraiso gelegen, het bevat een Moors kasteel en is een gezellige stad om gewoon even een koffie te gaan drinken en door de smalle straatje te lopen, je moet wel goed ter been zijn want het ligt op een stijle heuvel!
 
Lagos, bevat kasteel muren en een oud fort langs de rivier, het heeft mooie oude kerken en vergeet ook niet bij de cliffen Ponte de piedade te bezoeken.

Albufeira, niet meer weggelegd voor iedereen...erg toeristisch, de oude stad bevat veel winkeltjes en eetgelegenheid met zelfs nederlands uitgedoste restauarants. Het nieuwe gedeelte bevat the strip, een uitgaans gedeelte voor als u in de zomer veel mensen wilt zien voornamelijk luidruchtig en dronken.

Ferragudo, klein plaatsje nog authenthiek en mooi gelegen langs de rivier met vele vissersbootjes waar je de vissers nog aan het werk kunt zien, heel goed om te combineren met een dofijntour die vanuit een gebouw langs de boulevard verzorgd word. Op het einde van de boulevard kun je tussen de huizen door en komt je op een strand met een kasteel in de verte, daar liggen ook beach bars.

Tavira, een van de oudste steden en nog steeds authentiek, mooie oude gebouwen, kasteel muren en bruggen over rivieren. Ook word hier vaak Fado gespeeld.

Cabo de São Vicente, niet een stad maar bekend als het einde van de wereld, ook word vaak gezegd dat dit de meest zuidelijke tip van Europa is, maar dat is Cabo de roca vlakbij Sintra.

Alvor, leuk vissersdorp met een lange promenade langs de rivier met bootjes van de vissers, ook kunt u boottochten maken van hieruit.
 
Portimão, een grote modernere stad, niet mijn ding maar sommige mensen houden van het strand Praia da Rocha met zijn beach bars.

Monchique, bekend om zijn vieuw point Foia met wijds uitzicht. Monchique zelf is niet zo intressant maar onderweg naar boven vind je Caldas de Monchique een heel oud welness dorp met oude gebouwen riviertjes en rotsen. 

Carveiro, erg leuk vooral om s`avonds te bezoeken wegens de vele restaurants, na het diner maak je een romantische wandeling op het strand waar s`avonds in de zomer ook live muziek gespeels word, en vergeet niet Algar seco bij de cliffen bij Carveiro te bezoeken, en van hieruit de romantische zonsondergang te zien.

Armação de Pêra, is de dichtsbijzijnde grotere stad na Porches en ligt op 3km van Villa Paraiso, Armação zelf is niet interessant maar de lange boulevard met op het einde de vissers bootjes is erg leuk voor een wandeling, ook vind je hier het laatste kilometerslange brede zandstrand waarvan een klein gedeelte word gebruikt als naaktstrand.
 
Loule, is een grote stad met nog een authenthiek centrum met kasteel muren, Loule is meer in het binnen land gelegen en heeft ook een grotere markt op zaterdag.

Faro, de hoofdstad van Algarve sinds de 18th eeuw, het oude gedeelte bij de haven staat bekend als de oude stad en is nog steeds omringd door vestings muren en is een bezoek waard.
 
Villa real de Santo Antonio, mooi ontworpen stad van 1774 om indruk te maken op de spanjaarden, het heeft een boulevard langs de rivier die uitkijkt op Spanje, het fort Castro Marim is beroemd met een trotse militare geschiedenis.