Algarve klimaat

300 dagen per jaar zonder neerslag, dat is Algarve! Met een zachte zeebries, heb je hier zelden het gevoel dat het te warm wordt. Het klimaat in Algarve voelt ondanks de nabijheid van de Atlantische Oceaan subtropisch aan, eigenlijk is er sprake van een Middellandse Zeeklimaat met milde winters en niet al te warme zomers. De gemiddelde koudste dagtemperaturen schommelen in januari en februari rond de 15 a 17 graden celcius en van Maart tot Oktober geniet u hier van heerlijke gemiddelde temperaturen tussen de 20°C en 28°C. Op zijn warmst is het rond de 28 graden in juli en augustus. De zomerhitte wordt getemperd door een frisse wind uit zee. Regen valt er voornamelijk in de herfst en in de winter, tussen november en februari, maar er zijn meestal  meer dan 300 dagen per jaar zonder neerslag, Het is in Portugal aanmerkelijk warmer dan thuis en dus zeer geschikt voor een rustige of sportieve vakantie of overwintering. www.villa-paraiso.com

Seizoenen:

Houdt u van de rust en de natuur, dan kunt u van november tot April ook volop genieten, zie onze activiteiten. Vanaf Maart en April is de hele algarve weer groen, de terrasjes zijn al aangenaam zonnig en op de stranden is het nog heel rustig maar de gemiddelde temperaturen liggen al rond de 20 graden, vaak op de stranden tussen de rotsen, tot 25 graden en meer. Het voorjaar laat zich overal van haar beste kant zien in de Algarve. De mooiste periode voor bloemen en planten in de Algarve is van februari tot mei en na de hoogzomer ook de maand oktober, wanneer vele planten en struiken een tweede bloei hebben. Met 28 golf courses verspreid over de Algarve, is dit bovendien het hele jaar rond ook een populaire bestemming voor golfers.

Wil u een combinatie van zon & strand met toch de mogelijkheid om rustig de streek te verkennen kies dan voor mei en oktober. Geniet van de prachtige natuur, en van mooie wandelingen of fietstochten door de authentieke dorpjes, langs de wijngaarden en de sinasappelboomgaarden . Het zeewater is nu ook al meestal aangenaam, rond de 20 graden, en de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 21 en 25 graden maakt het erg gezellig, zowel op het strand als op de terrasjes in het binnenland. 

Wilt u graag een vakantie in de algarve tijdens het hoogseizoen van juni tot september met dagtemperaturen tussen de 24c en 29c dan is augustus de maand waarin het meest te beleven valt. De portugezen hebben traditioneel vakantie in augustus en tijdens deze maand worden er dus ook allerlei dorpfeesten en evenementen georganiseerd. Zo is er in onze omgeving, het wereldmuziekfestival van Senhora da Rocha, het feest van de o.l.v van de rots. Erg leuk is ook het middeleeuwse feest van de vestingstad Silves en in de laatste 2 weken van augustus de Fatacil, ofwel de grootste jaarmarkt van de Algarve, meer dan honderd verschillende handwerkers tonen hier hun producten en kun je van de plaatselijke lekkernijen proeven, zoals serrano-ham, streekkazen, en vijgenlikeur.

Door de ligging in de buurt van de Atlantische oceaan wordt het in de zomer in Algarve nooit zo heet als bv. in het binnenland van Spanje en Portugal. Temperaturen van 40 graden celsius komen hier niet voor en zelfs boven de 30c is eerder uitzondering dan regel. Bovendien staat er meestal een verfrissende bries vanuit het Westen over de Atlantische oceaan, wat niet alleen zorgt voor een prachtige blauwe hemel, maar ook voor een aangename afkoeling. Dit alles maakt de Algarve tot een aangename vakantiebestemming, het hele jaar door!